Померла Тереза Дуткевич – віцеголова Федерації польських організацій в Україні
Події

Із великим сумом ми сприйняли інформацію про смерть Терези Дуткевич – багаторічної польської діячки в Україні та журналістки.

Вона була випускницею польської школи імені Марії Магдалини у Львові та Львівської політехніки. Із величезною самовіддачею присвячувала себе діяльності задля відродження польськості в Україні. Тереза Дуткевич дбала про формування польської національної ідентичності серед поляків, які жили на Південно-Східних Кресах, пробуджуючи в них почуття спільності з поляками, що живуть на території Польщі та із самою Польщею.

Вона захоплювалась громадською діяльністю. Багато років була віцеголовою Федерації польських організацій в Україні, а з 1993 р. як головний редактор керувала часописом федерації «Nasze Drogi».

Фундація «Свобода та демократія» від початку свого заснування мала за честь працювати з Терезою Дуткевич. Ми спільно реалізовували освітні та медійні проєкти. Оскільки питання виховання молодого покоління, викладання польської мови, культури та історії були їй дуже близькі, Тереза Дуткевич неодноразово від імені федерації брала участь в організованих нами зустрічах із викладачами, присвяченими майбутньому польської освіти в Україні. Вона також розуміла роль засобів масової інформації в культивуванні та популяризації польської культури, поширенні знань про минуле й сьогодення Польщі та внесок Польщі у всесвітню історію.

За свою багаторічну полонійну діяльність Тереза ​​Дуткевич була нагороджена медаллю Комісії народної освіти, Лицарським хрестом Ордену заслуги Польщі, Офіцерським хрестом Ордену заслуги Республіки Польща, відзнакою «Заслужений діяч польської культури й Орденом усмішки.

Вона відійшла у вічність, а ми втратили людину, з якою нас об’єднували спільні цінності та цілі, яка була для нас прикладом відданості роботі на благо інших. Вона назавжди залишиться в наших серцях і спогадах.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, друзям і колегам померлої.

Правління Фундації «Свобода і демократія»

***

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci

Teresy Dutkiewicz

wieloletniej członkini Zarządu oraz wiceprezes Federacji Organizacji Polskich na Ukrainie, redaktor naczelnej wydawanego przez FOPnU czasopisma «Nasze Drogi»

i po prostu Dobrego Człowieka.

Rodzinie i Bliskim składamy najserdeczniejsze kondolencje.

 

Stowarzyszenie Kultury Polskiej im. Ewy Felińskiej na Wołyniu

oraz redakcja «Monitora Wołyńskiego»

Схожі публікації
Надзвичайний сеймик Федерації польських організацій в Україні
Події
18 грудня в Києві відбулося засідання надзвичайного сеймика Федерації польських організацій в Україні (FOPnU). На з’їзді передусім відбулися вибори нового голови федерації у зв’язку зі смертю Емілії Хмельової, яка 29 років займала цю посаду.
21 грудня 2021
Померла Емілія Хмельова, голова Федерації польських організацій в Україні
Події
Після тривалої хвороби померла голова Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмельова. Про це повідомляє «Kurier Galicyjski».
27 квітня 2021
Заява Федерації польських організацій в Україні
Події
Федерація польських організацій в Україні висловлює глибоке співчуття всім родинам загиблих у Києві та інших містах України під час нещодавніх трагічних подій. Віддаємо шану жертві крові Героїв Майдану та охоплені скорботою молимося за вічний упокій їх душ. Пам'яттю та молитвою оточуємо також усіх поранених і тих, чия доля досі невідома.
25 лютого 2014
А тепер трохи історії...
Статті
26 жовтня 1991 р. у Львові відбулася зустріч представників польських середовищ в Україні, під час якої мова йшла про можливість утворення польської організації загальноукраїнського рівня.
25 жовтня 2012
20 років Федерації польських організацій в Україні
Статті
Нехай наша дорога буде спільна. Нехай наша молитва буде покірна. Нехай наша любов буде потужна. Нехай наша надія буде більша від всього, що цій надії може противитися.
25 жовтня 2012