Свято в Дубні: 30 років тому відновлено богослужіння в костелі Святого Йоана Непомука
Події

21 травня прихожани костелу Святого Йоана Непомука в Дубні відзначали два ювілеї: 30-річчя відновлення богослужінь у храмі та 15-річчя призначення настоятелем парафії отця Гжегожа Оважаного.

30 років тому, в 1992 р., у стінах дубенського костелу Cвятого Йоана з Непомук після 33-річної перерви відбулося перше богослужіння. І рівно 15 років тому єпископ-ординарій Луцької дієцезії Римо-католицької церкви України Маркіян Трофим’як призначив настоятелем костелу в Дубні отця Гжегожа Оважаного.

Тож 21 травня, з нагоди престольного свята чеського Святого Йоана Непомука, пресвітера та мученика, покровителя дубенського костелу, відбулося урочисте богослужіння, яке очолив єпископ Віталій Скомаровський. Разом із римо-католицькими священниками та священнослужителями різних конфесій парафіяни та гості храму молилися за Україну, за якнайшвидше закінчення війни та за всіх воїнів, які зараз, у цей надскладний час війни з російськими загарбниками, воюють за незалежність України.

Урочисту літургію супроводжували хори з римо-католицької парафії Святого Станіслава у Кременці та Свято-Покровського собору Православної церкви України в Дубні.

На святій месі були присутні гість із міста Червьонка-Лещини Сілезького воєводства, заступник бургомістра Анджей Рауднер, а також голова Дубенської районної державної адміністрації Всеволод Пекарський, мер Дубна Василь Антонюк, директор Державного історико-культурного заповідника в Дубні Леонід Кічатий, голова Вербської ОТГ Каміла Котвінська та голова Варковицької ОТГ Юрій Парфенюк.

Із нагоди свята гості вручили парафії подарунки. Зокрема, Дубенська міська рада подарувала храму копію ікони Матері Божої Казимирецької, яку замовила спеціально із цієї нагоди.

Під час урочистого богослужіння парафіяни та всі присутні взяли участь у хресній ході вулицями Дубна, яка відбулася вперше після повернення храму. Такі процесії проводили під час свят до закриття костелу.

Настоятель парафії подякував усім присутнім і, зокрема, єпископу Віталію Скоморовському, духовенству та владі міста й району за підтримку парафії в ці складні часи. Окрема подяка звучала на адресу Дубенського товариства польської культури на чолі з Казимиром Бобером, а також усіх благодійників, зокрема родин Шегер, Богомазів, Дудків, Овсіюків, Боберів, Мудриків, Кондрасів, Іващенків та Шиятих.

Слова вдячності від настоятеля звучали й для всіх прихожан, які доклали максимум зусиль для організації свята.

Голова Дубенського ТПК Казимир Бобер від імені всіх членів організації подякував колишній очільниці Марії Божко, завдяки старанням якої з легкої руки єпископа Маркіяна Трофим’яка відновилися богослужіння в римо-католицькій святині в Дубні. На той час у костелі діяла спортивна школа. Пані Марії з групою небайдужих людей вдалося достукатися до місцевої влади і вже в 1992 р. відбулося перше богослужіння, яке провів отець Чеслав Щерба. В будні дні в костелі діти займалися спортом, а під час великих релігійних свят та в неділю проходили богослужіння.

Марія Божко перед кожною службою Божою приходила прибирати храм. Це побачив директор спортивної школи Михайло Бойчук, який запропонував їй посаду прибиральниці. «Дивлюся на тебе, Маріє, як ти кожного тижня ходиш, прибираєш задаремне, тож влаштовуйся до нас прибиральницею, хоч пару рублів будеш мати», – сказав він тоді. Жінка погодилася. Ще два роки, з 1992 до 1994 р., у костелі співіснували спортивна школа та парафіяльна громада. В 1994 р. рішенням міської ради храм офіційно передали дубенським римо-католикам.

Другим священником, який також доїжджав до дубенської парафії, був Тадеуш Мілешко. Після нього парохами парафії були отці Тадеуш Бернат, Владислав Чайка та Олександр Гамалійчук. Кожен зі священників вносив частинку своєї праці у відновлення святині. Останні 15 років настоятелем храму є отець Гжегож Оважани, який теж зробив для храму дуже багато. Казимир Бобер від імені членів Дубенського ТПК та парафіяльної спільноти подякував пароху за величезну працю, вкладену в ремонт святині та розбудову парафії. Під час урочистості єпископ Віталій Скомаровський оголосив про номінацію отця Гжегожа Оважаного каноніком луцького капітулу.

Текст і фото: Яна Климчук,
Дубенське товариство польської культури

Подяка

Настоятель костелу Святого Йоана Непомука, отець-канонік Гжегож Оважани висловлює подяку за надану допомогу в організації та проведенні Хресної ходи вулицями Дубна міському голові Василю Антонюку та працівникам міської ради, Дубенському районному відділу поліції на чолі з підполковником поліції Сергієм Савраном, командиру Добровольчого формування територіальної громади № 1 Дубенської міської ради Миколі Ткачуку та бійцям, начальнику відділу культури і туризму Дубенської міської ради Сергію Гавриленку, учасникам хору Свято-Покровського собору ПЦУ в Дубні (керівник Сергій Гавриленко) та оркестру школи мистецтв Дубенської міської ради (керівник Сергій Піддубник).

Уперше після відновлення богослужінь у костелі була проведена Хресна хода вулицями Дубна. Успішне проведення процесії в такий надскладний для України час було би неможливе без вашої участі.

Схожі публікації
У Дубні навели лад на старому польському цвинтарі
Події
Члени Дубенського товариства польської культури та парафіяни костелу Святого Йоана Непомука знову прибирали старе польське кладовище, розташоване на вулиці Млинівській у Дубні.
28 березня 2024
Шандор Шрайнер: «Двох однакових органів не буває»
Інтерв'ю
У костелі Святого Йоана Непомука в Дубні у травні цього року освятять орган. Перший і поки що єдиний на всю Рівненську область, встановлений за роки незалежності в діючому католицькому храмі. Монтував його органний майстер із Закарпаття Шандор Шрайнер. Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю із ним.
27 березня 2024
У Дубні відбулися реколекції
Події
У костелі Святого Йоана Непомука в Дубні відбулися великопісні реколекції, під час яких парафіяни возносили молитву за Україну та її воїнів.
06 березня 2024
Конкурс пончиків у Дубні
Події
В останній четвер перед Великоднім постом поляки традиційно ласують пончиками, відзначаючи Масний (або Жирний) четвер. Частувалися смаколиками й парафіяни дубенського костелу Святого Йоана Непомука.
08 лютого 2024
У костелі Святого Йоана Непомука в Дубні представили вертеп
Події
Вертеп – своєрідне нагадування кожній людині про Народження Христа. 31 грудня його могли подивитися парафіяни та гості костелу Святого Йоана Непомука в Дубні.
02 січня 2024
У Дубні тривають душпастирські відвідини
Події
Кілька днів тому в парафії Святого Йоана Непомука в Дубні розпочалися душпастирські відвідини домівок вірян. Такі візити дають підтримку та надію в часи випробувань.
31 грудня 2023
Різдво в Дубні
Події
У костелі Святого Йоана Непомука в Дубні в ці дні проходять різдвяні богослужіння.
26 грудня 2023
Померла найстарша парафіянка костелу Святого Йоана Непомука в Дубні
Події
У 94-річному віці померла найстарша парафіянка костелу Святого Йоана Непомука в Дубні Леокадія Чуздюк, у дівоцтві Залевська.
07 грудня 2023
На Рівненщині буде ще один орган
Статті
Нещодавно в костелі Святого Йоана Непомука в Дубні розпочали встановлювати орган.
21 листопада 2023