«Отче наш» українською від латвійського композитора. В луцькому костелі відбудеться благодійний концерт
Події

У римо-католицькому кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку 29 травня, в неділю, о 16.00 відбудеться благодійний концерт «Попри війну. Віра. Надія. Весна». Виступатиме архієрейський хор луцького православного кафедрального собору Святої Трійці «Оранта».

У програмі – твори видатних українських композиторів Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Михайла Вербицького, Миколи Леонтовича, Анатолія Авдієвського. Вперше буде виконано твір «Отче наш» латвійського композитора Ріхарда Дюбри. Художній керівник і регент хору – заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк.

Зібрані кошти підуть на потреби 14-ї окремої механізованої бригади імені Князя Романа Великого.

Цікавою історією про прем’єрну композицію поділився Петро Сухоцький, титулярний органіст кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку.

Музикант розповів, що з Ріхардом Дюбра він познайомився кілька років тому в Зальцбурзі в Австрії під час фестивалю органної та хорової музики. «Організатори поселили нас в одній кімнаті в готелі. Я із собою привіз портативний автомат для кави, тож ми не мусили ходити кудись, а разом варили каву в номері. А як роз’їжджалися по домівках, обмінялися адресами», – згадує Петро.

Потім переписувалися, обмінювалися нотами. «Що характерно, Ріхард писав російською мовою, але латиницею. А як розпочалася відкрита фаза війни, він 4 березня надіслав мені листа. Написав, що вже понад тиждень не може знайти собі місця і що його емоції вилилися у твір «Отче наш». Надіслав теж ноти. Лист було написано чистою українською мовою, до того ж кирилицею. Тобто Ріхард відмовився від російської навіть у варіанті латиниці! Це справило на мене дуже сильне враження», – продовжує.

Латвійвський композитор створив музику на український текст молитви «Отче наш». Підзаголовок твору звучить так: «Молитва за Україну. Слава Україні на все життя!»

Як розповів органіст, він відписав Ріхардові, що передасть ноти у православний собор, щоб «Отче наш» співав хор, оскільки це хорова композиція. Латвійський композитор зрадів, бо, за його словами, він для того й пише свої твори, щоб їх виконували. «А ще ми, громадяни країн Балтії, хочемо показати Україні свою підтримку, адже ми на власній шкірі пережили це і знаємо, що таке російська окупація», – переказав Дюбра.

«Василь Мойсіюк, художній керівник і регент «Оранти», – мій сусід, живемо поруч. До того ж ми колеги, працюємо разом у Волинському фаховому коледжі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Щойно я тримав ноти, одразу їх видрукував і запропонував Василеві. І як тільки вдалося зібрати хор, бо після 24 лютого це не було просто, вони взяли твір у роботу», – розповів Петро Сухоцький.

Концерт «Оранти» стане першим виступом у стінах римо-католицького кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла за три місяці гарячої фази війни, яку Росія розв’язала проти України. Останній такий концерт тут був 13 лютого. Не так давно, але ніби в іншу епоху.

Анатолій Оліх
Фото надав Петро Сухоцький

Схожі публікації
У Луцьку завершився благодійний органний фестиваль
Події
13 січня у луцькому кафедральному римо-католицькому соборі Святих Апостолів Петра і Павла відбувся заключний концерт благодійного органного фестивалю «Різдво із друзями луцького органа».
14 січня 2024
«Батьківщина – це відповідальність». Меса в луцькому соборі з нагоди Дня Незалежності Польщі
Події
У 105-ту річницю відновлення незалежності польської держави волинські поляки молилися за Польщу.
11 листопада 2023
У Луцьку постане нове братство
Події
Єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії, уділив благословення на створення «Куркового і лицарського братства Волинської землі».
09 жовтня 2023
Живі камені луцького храму
Статті
Річницю освячення власного храму, якщо точна дата невідома, католики, згідно з традицією Римо-католицької церкви, урочисто відзначають в останню неділю жовтня. Натомість луцьким вірянам непотрібно чекати ще кілька тижнів, адже дата освячення кафедрального собору відома – це 6 жовтня.
07 жовтня 2023
Ян Рутковський – останній повоєнний парох у Луцьку
Статті
Католицька громада в Луцьку має багату кількасотрічну історію, але так склалося, що зараз у місті збереглася лише одна могила католицького священника. Це поховання отця Яна Рутковського, останнього повоєнного пароха парафії Святих Апостолів Петра і Павла.
14 вересня 2023
Костел у Луцьку запрошує на концерт «Україна – це Ти»
Події
У костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку представлять концертну програму «Україна – це Ти».
27 червня 2023
У Луцьку католики відзначали ювілей свого єпископа
Статті
Двадцяту річницю хіротонії свого єпископа-ординарія відзначали віряни Луцької дієцезії.
07 червня 2023
Органна музика у виконанні юних лучан
Статті
У неділю, 14 травня, в римо-католицькому кафедральному соборі в Луцьку відбувся концерт органної музики. Черговий, проте все ж унікальний.
14 травня 2023
Юні органісти запрошують на благодійний концерт у Луцьку
Події
У римо-католицькому кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку 14 травня 2023 р. відбудеться благодійний органний концерт.
09 травня 2023