Луцькі юдеї підтримують переселенців
Події

Із 1 липня вимушені переселенці знову мають змогу безплатно споживати гарячі обіди у їдальні, яку відкрила у власному приміщенні Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму в Луцьку. Їжу, приготовану волонтерами, видаватимуть щодня з понеділка до п’ятниці з 13.00 до 14.00.

У перший день липня знову відчинила свої двері благодійна їдальня, створена луцькими юдеями. Після нетривалої перерви вимушені переселенці можуть у ній безплатно спожити гарячі страви.

Як розповіла Тетяна Плотнікова, координаторка єврейської волонтерської мережі «Volunteer Community FSU» у Луцьку, в Україні діють понад 30 волонтерських центрів цієї організації. Вже з перших днів відкритої війни мережа долучилася до підтримки біженців та найменш соціально захищених верств населення.

«Наш телефон із легкістю можна знайти в інтернеті, тож буквально вже з перших днів повномасштабної російської агресії до нас почали надходити прохання надати допомогу. Насамперед, звісно, від українців єврейського походження, але ми не відмовляли в допомозі й неєвреям, які зверталися», – ділиться Тетяна.

Як розповіла координаторка, члени громади переобладнали приміщення, щоби переселенці мали де заночувати, сходити в туалет та помитися. Волонтери готували обіди, надавали теж психологічну допомогу. Потім ті, хто планував перебратися за кордон, прямували далі, а тим, хто залишався, громада допомагала знайти житло, роботу. Між іншим, зараз в общині працює переселенка, яку взяли на роботу.

За словами Тетяни Плотнікової, волонтери спочатку намагалися вести облік людей, які пройшли через центр, але потім облишили цю затію – надто багато їх було. «За перші дні дійшли до номеру 127, а потім перестали», – говорить вона.

Люди ночували безпосередньо в приміщенні, умови були спартанські, проте перебирати не доводилося. Спочатку спали на карематах, згодом друзі з організації «Оливне дерево» привезли розкладачки. Ця польська протестантська спільнота, з якою вже багато років співпрацює луцька юдейська громада, кілька разів передавала гуманітарну допомогу. Завдяки їхній підтримці були сформовані набори, в які ввійшли продукти та засоби гігієни.

«Як не парадоксально, найбільше страждає саме середнє покоління. Не діти, не люди поважного віку. Пенсіонери отримують, можливо й невелику, але все ж стабільну пенсію. Людям працездатного віку, які втратили житло і роботу, яким треба годувати дітей, утримувати себе і ще часом підтримувати своїх батьків, найважче. Тому ця допомога була надзвичайно потрібна», – вважає Тетяна Плотнікова.

Велику підтримку, за її словами, надають Ізраїль, а також численні благодійники. Завдяки їй громада змогла надати допомогу не тільки переселенцям, а й дітям у волинських сиротинцях та людям з інвалідністю. А ще луцькі юдеї допомагали ліками тим, хто їх потребував, а також передали медичні препарати для луцького військового шпиталя і перинатального центру.

Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму планує ще низку благодійних акцій. Слідкувати за ними можна на фейсбук-сторінці «Хесед община».

Анатолій Оліх
Фото з фейсбук-сторінки «Хесед община»

Схожі публікації
Стрілецький ланцюжок допомоги
Статті
Понад 15 років тому Козацьке стрілецьке братство з Луцька приєдналося до європейської родини стрілецьких історичних товариств. Почалося все з налагодження співпраці з польськими курковими братствами, передусім із братством у Тухолі, що в Куявсько-Поморському воєводстві. Нині всі разом допомагають українському війську.
08 березня 2024
Луцьк отримав допомогу для військових від першої леді Польщі
Події
«Нехай допомагає, нехай гріє ваших бійців до перемоги», – сказав віцеконсул Матеуш Маршалек із Генерального консульства РП у Луцьку, передаючи допомогу від першої леді Польщі Луцькому міському голові Ігорю Поліщуку.
23 січня 2024
Грошова допомога для ВПО. «Карітас-Спес Луцьк» проводить реєстрацію
Події
Благодійна організація «Карітас-Спес Луцьк», яка діє при римо-католицькій парафії Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку, проводить реєстрацію  внутрішньо переміщених осіб на отримання грошової допомоги.
13 січня 2024
Допомогу з Польщі передали військовослужбовцям із Дубна
Події
У рамках підтримки поляків в Україні Дубенське товариство польської культури отримало допомогу для тих членів організації, які нині служать в армії.
12 січня 2024
Дрон від польських партнерів служитиме рівненським прикордонникам
Події
Потужний дрон для рівненських прикордонників передали партнери з Вармінсько-Мазурського воєводства. Про це повідомив очільник Рівненської ОВА Віталій Коваль.
20 жовтня 2023
Люблінщина передала «швидкі» для України
Події
Люблінське воєводство передало українським партнерам, зокрема Волинській та Рівненській областям, машини швидкої допомоги та медичне обладнання.
20 вересня 2023
Польський центр імені Мечислава Кромпця в Тернополі отримав гуманітарну допомогу
Події
Делегація Польського легіону привезла гуманітарну допомогу членам Польського центру культури та освіти імені професора Мечислава Кромпця в Тернополі.
08 серпня 2023
Мер Луцька привітав поляків зі святом Конституції 3 травня
Події
2 травня портал Торунської міської ради опублікував вітальний лист від мера Луцька, міста-побратима Торуня.
03 травня 2023
П’ять сотень книг для українців у Польщі
Події
У Луцьку зібрали п’ять сотень книг для біженців у Польщі за підтримки міської ради та Луцької літературної резиденції «Місто натхнення». Ініціатива належить Польсько-українському дому в місті Кельце.
16 березня 2023