Книжкова співпраця Збаража з польськими містами-побратимами триває
Події

Жителі Збаразької громади збирають україномовні книги для польських бібліотек та українців, які перебувають в Польщі і мають потребу в таких виданнях.

Збирати книги у Збаражі почали ще в березні та квітні. Їх передали переважно до міста-побратима Болеславця. Згодом Збаразька міська рада та колективи працівників збаразьких організацій, які взяли активну участь в акції, отримали подяки від Міської публічної бібліотеки – центру знань у Болеславці.

Українські книги збаражани відправили також до Глубчиць в Опольському воєводстві – ще одного міста-побратима. Ці книги вже потрапили до міської бібліотеки та до громадян України, які знайшли прихисток у Глубчицях і його околицях.

17–21 серпня в Болеславці відбудуться Дні кераміки, якою місто славиться в усьому світі. На свято запрошені також представники Збаража, які планують передати до Болеславця чергові пакунки з українськими книгами та привезти в України книгу Збігнева Бестецького «Гімнастичне товариство «Сокіл». 1893–1939. Єжи Бестецький очільних осередку «соколів» у Збаражі», яка нещодавно вийшла друком у Польщі.

Текст і фото: Петро Байдецький,
Польське культурно-освітнє товариство «Збараж»

Схожі публікації
Про викладання літератури у Кременецькому ліцеї. Частина 2
Статті
Пропонуємо увазі читачів другу частину трактату Алойзія Фелінського «Опис способу, як мають проводитися уроки польської літератури в Кременці».
20 березня 2024
Реколекції у збаразькому костелі
Події
У костелі Святого Антонія та Святого Юрія Римо-католицької церкви у Збаражі 15–17 березня тривали великопісні реколекції. Їх провів отець Теодор Юрій Мота ЧБМ із монастиря Благовіщення Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, що в селі Гаї Шевченківські біля Тернополя.
19 березня 2024
У костелі Святого Антонія у Збаражі відправили месу за мир
Події
У четвер, 14 березня, до костелу Святого Антонія у Збаражі прибула фігура Архангела Михаїла з гори Гаргано. Увечері у храмі відбулася меса за мир в Україні.
15 березня 2024
У Збаражі презентували буклет про образ Матері Божої Збаразької
Події
Польське культурно-освітнє товариство «Збараж» організувало презентацію буклету «Чудотворний образ Матері Божої Збаразької». Захід відбувся у Збаразькій центральній лікарні.
14 березня 2024
Про викладання літератури у Кременецькому ліцеї. Частина 1
Статті
Серед праць Алойзія Фелінського особливу увагу привертає трактат, присвячений викладанню польської літератури в Кременецькому ліцеї. Він має не тільки краєзнавчу, а й певну практичну цінність.
01 березня 2024
«Волинь» Оскара Кольберга
Статті
«Багатство поезії та музики волинського народу тут проявляється у всій повноті», – написав Юзеф Третяк, видавець матеріалів Оскара Кольберга, присвячених Волині. Том 36 «Волинь. Обряди, мелодії, пісні» вийшов у 1907 р. у Кракові, через 17 років після смерті видатного польського етнографа.
22 лютого 2024
Як писати листи. Поради від Алойзія Фелінського
Статті
До письменницької спадщини Алойзія Фелінського належать не лише художні твори та переклади, а й праці, які сучасні критики назвали би науково-популярними. Сьогодні ми ознайомимося з однією з них.
15 лютого 2024
Географія болю. В Луцьку презентували вірші українських поеток, видані у Варшаві
Події
«Як тобі, радосте, вдома? Чи ж є ще те „дома”?» – цими словами з вірша Ольги Ольхової можна поетично охарактеризувати проєкт, результатом якого стала двомовна збірка «Nie zabrałam z sobą radości». До неї ввійшли твори українських поеток, яких повномасштабне російське вторгнення в Україну змусило шукати прихистку в Польщі.
12 лютого 2024
Вірші українських поеток видали у Варшаві. Невдовзі їх презентують у Луцьку
Події
У Луцьку відбудеться презентація двомовної поетичної збірки «Nie zabrałam z sobą radości», яка вийшла в рамках проєкту «Спільномова» за підтримки Товариства польських письменників.
31 січня 2024