Сусідська допомога від луцьких католиків
Події

Благодійна організація «Карітас-Спес-Луцьк», яка діє при римо-католицькій парафії Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку, продовжує нести допомогу всім, хто її потребує. Безпосередньо зараз організація задіяна у проєкті «Сусідська допомога».

Благодійну організацію «Карітас-Спес-Луцьк» було створено в листопаді 2020 р. За два неповних роки діяльності вона реалізувала вже десятки ініціатив і надала допомогу десяткам тисяч громадян. Від початку повномасштабної російсько-української війни волонтери організації взяли під опіку особливо вразливі категорії населення, допомагали продуктами, предметами гігієни, ліками захисникам України та внутрішньо переміщеним особам, плели маскувальні сітки, готували гарячі обіди – всього не перерахувати. Наше видання неодноразово писало про діяльність «Карітас-Спес-Луцьк» у воєнний час, зокрема тут.

Зараз луцькі католики беруть участь у «Neighbor in need» («Сусідська допомога») – програмі, яка об’єднала навколо себе різні організації для допомоги людям, які постраждали внаслідок війни, опинилися у скрутному становищі та потребують підтримки. Як розповів керівник організації, настоятель парафії Святих Петра і Павла в Луцьку, отець-канонік Павло Хом’як, програму реалізують за підтримки об’єднання організацій «Neighbor in need» та «Карітас-Австрія» в партнерстві з національним офісом «Карітас-Спес-Україна». Цим проєктом передбачено, що на Волині допомогу мають отримати 5 500 осіб. За перший день програми, 27 серпня, у Луцьку та Кисилині роздали 285 наборів продуктів і засобів гігієни. У понеділок набори від «Neighbor in need» роздають у Ківерцях.

Окрім допомоги внутрішньо переміщеним особами, «Карітас-Спес-Луцьк» постійно піклується про сім’ї з дітьми з особливими потребами, зокрема дітьми з інвалідністю чи хворими на ВІЛ. Допомогу від луцьких католиків отримували, наприклад, громадські організації «Соняшник», «Сильні діти», «Кольори веселки», «Батьків і дітей із синдромом Дауна та порушеннями розвитку», Затурцівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». Для дітей, окрім забезпечення продуктами, ліками, вітамінами, засобами гігієни, шкільним приладдям, волонтери організації влаштовували розважальні програми. Благодійники подарували Затурцівській спеціальній школі промислове кухонне та пральне обладнання.

У приміщенні римо-католицького кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла під егідою «Карітас-Спес-Луцьк» проводять благодійні концерти. 28 червня на концерті  «Йоганн Себастьян Бах та українська музика» у виконанні органіста Марка Новаковича зібрали 21 595 грн. Гроші передали добровольчому медичному батальйону «Госпітальєри». 28 серпня цей же органіст грав на благодійному концерті «Музика для Ромчика». Тоді збирали гроші для Романа Олексіва, який постраждав від ракетного удару, завданого росіянами по Вінниці 14 серпня.

Географія допомоги «Карітас-Спес-Луцьк» не обмежується лише Волинню. Організація налагодила співпрацю та передає допомогу нужденним на Київщину, у Запоріжжя, Миколаїв,  Дніпро, інші міста та регіони України, які постраждали від російських окупантів.

Ксьондз-канонік Павло Хом’як повідомив, що люди в потребі можуть зателефонувати за номером: (0332) 72−15−32 або написати лист на адресу: lutsk.caritas.spes@gmail.com. «Звертайтеся. Зробимо все, що в наших силах», – сказав священник.

Анатолій Оліх
Фото зі сторінки «Карітас-Спес-Луцьк» у Facebook

P. S. Члени Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської дякують організації «Карітас-Спес-Луцьк»  за надану допомогу.

Схожі публікації
Луцький священник захистив докторат
Події
Отець-канонік Павло Хом’як, настоятель кафедральної парафії Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку, закінчив аспірантуру у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.
04 квітня 2024
Рекордний танець у Луцьку
Події
У Луцьку встановили національний рекорд у номінації «Наймасовіший спортивний танець у виконанні людей із синдромом Дауна».
24 січня 2024
У Луцьку завершився благодійний органний фестиваль
Події
13 січня у луцькому кафедральному римо-католицькому соборі Святих Апостолів Петра і Павла відбувся заключний концерт благодійного органного фестивалю «Різдво із друзями луцького органа».
14 січня 2024
«Share It» – місце, де поділяться любов’ю
Події
4 грудня в підземеллях під приміщенням управління Луцької дієцезії Римо-католицької церкви в Україні відкрили соціально-інтеграційний простір для дітей та молоді.
05 грудня 2023
«Батьківщина – це відповідальність». Меса в луцькому соборі з нагоди Дня Незалежності Польщі
Події
У 105-ту річницю відновлення незалежності польської держави волинські поляки молилися за Польщу.
11 листопада 2023
У Луцьку постане нове братство
Події
Єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії, уділив благословення на створення «Куркового і лицарського братства Волинської землі».
09 жовтня 2023
Живі камені луцького храму
Статті
Річницю освячення власного храму, якщо точна дата невідома, католики, згідно з традицією Римо-католицької церкви, урочисто відзначають в останню неділю жовтня. Натомість луцьким вірянам непотрібно чекати ще кілька тижнів, адже дата освячення кафедрального собору відома – це 6 жовтня.
07 жовтня 2023
Ян Рутковський – останній повоєнний парох у Луцьку
Статті
Католицька громада в Луцьку має багату кількасотрічну історію, але так склалося, що зараз у місті збереглася лише одна могила католицького священника. Це поховання отця Яна Рутковського, останнього повоєнного пароха парафії Святих Апостолів Петра і Павла.
14 вересня 2023
Костел у Луцьку запрошує на концерт «Україна – це Ти»
Події
У костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку представлять концертну програму «Україна – це Ти».
27 червня 2023