Польські фразеологізми: Тварюки з росії
Статті

Зізнаюся без биття, що після чергового місяця війни в Україні, після багатьох розповідей і репортажів про безмір страждань мирного населення я не очікувала від себе такої реакції після того, що прочитала у своїй улюбленій газеті «Tygodnik Powszechny». Жах і потрясіння.

Стаття британської репортерки Крістіни Лемб «Мусимо йти, нас кудись забирають» – це розповідь про Берестянку, невелике село під Києвом, і про те, що були змушені пережити її жителі.

Власне кажучи, нічого нового – ці події не стали винятком у морі звірств російської солдатні. Сотні могил, зґвалтувань і пограбувань. Мабуть, можна звикнути, призвичаїтися, збайдужіти. Можна знизати плечима, відвернути погляд або, що гірше, сказати, що це американська інсценізація.

Згадана стаття – це розмова із двома відважними жінками, які разом зі своїми сім’ями спокійно жили в рідному селі. Мали курей, качок, собаку й кота, який ніжився на сонці, вилежуючись на підвіконні. У них були свої невеликі радості й деякі клопоти, як у кожного з нас.

Аж ось одного дня цей нормальний і такий звичний світ розсипався як картковий будиночок, зруйнувався і в дослівному, і в переносному значеннях. Сашу, чоловіка Наташи, вбили пострілом у потилицю. Її саму ґвалтували скопом кілька годин. Вона вижила.

Іншу жінку з 15-річною дочкою душогуби так само мучили впродовж трьох днів. Обидві померли від отриманих травм. Усе відбувалося на очах старшої дочки. Її не зачіпали, бо для бидляків зі сходу вона виявилася не достатньо гарною… У Наташи залишився тільки кіт.

Те, що триває на території України, – ніщо інше як відлуння масових зґвалтувань, які чинили червоноармійці в 1945 р. під час «визволення» Центральної та Східної Європи. Звірства – це зброя, до того ж надзвичайно ефективна. Ентоні Бівор, британський воєнний історик, на основі досліджень підрахував, що від цього брутального злодіяння тоді постраждали майже 2 млн жінок. Німок, угорок, польок, українок, сербок.

Схожий механізм ми спостерігаємо й зараз. Бидляки, випущені з росії, поводяться точнісінько так, як їхні предки. Еволюція обійшла їх широкою дугою. Єдине місце, де вони повинні бути, – печера або дерево, з якого вони насправді ще не злізли.

При нагоді хочу зазначити, що росія чи путін, написані мною з малої літери, – це не помилка чи недогляд коректора, а вираження моїх емоцій стосовно цієї країни і деяких істот, бо людьми їх назвати важко.

Зізнатися в чомусь без биття (przyznać się do czegoś bez bicia), тобто добровільно, без примусу.

Знизати плечима (wzruszyć ramionami) – бути до чогось цілком байдужим, зайнятися іншою справою, ні на що не зважати.

Щось розсипається як картковий будиночок (coś rozpada się jak domek z kart), тобто дуже легко і швидко, несподівано.

Бидло або бидляки (bydło lub bydlaki) – так говорять про людей, позбавлених будь-яких моральних і етичних норм; це не має нічого спільного з милим чотириногим стадом, що пасеться на луці.

Обходити широкою дугою (omijać kogoś lub coś szerokim łukiem) – уникати контакту з кимось або чимось, триматися на віддалі.

Габріеля Возняк-Ковалік,
учителька, скерована до Луцька і Ковеля організацією ORPEG

Схожі публікації
Польські фразеологізми: Фальшива монета
Статті
Одне прислів’я, хтось сказав би, що воно напевно китайське, говорить: «Своїх друзів тримай близько себе, а ворогів ще ближче». Маючи на увазі власне благо, важко не погодитися з таким твердженням.
21 березня 2024
Польські фразеологізми: Як (не) стати буряком?
Статті
Відповідь на поставлене в заголовку запитання здається простою і дуже очевидною. Достатньо однієї людиноподібної особини середніх розумових здібностей, хоч інколи це зайве, бо всю роботу може виконати сама матінка-природа. А ще – трохи землі, себто ґрунту, дещиця вологи, сонця і терпеливості в очікуванні врожаю, щоб через кілька тижнів витягти із землі чудовий червоний кулястий і дуже корисний овоч.
26 лютого 2024
Польські фразеологізми: Старість Господу Богу не вдалася?
Статті
Зазвичай ми промовляємо ці слова як розповідне речення, без жодних знаків запитань і сумнівів. Сумно при цьому похитуємо головою над позбавленим радості старечим життям і задумуємося над суєтністю цього світу. Ставлячи знак запитання, я намагаюся хоча би трішки всунути кийок у мурашник і спровокувати дещо інший погляд на поважний вік.
14 лютого 2024
Польські фразеологізми: Іспит совісті
Статті
Початок року ми зазвичай сприймаємо як новий етап. Робимо в цей час урочисті обіцянки, завершуємо старі справи та намагаємося з усіх сил увійти в умовно новий період із чистою сторінкою, на яку ми будемо записувати лише чудові та гідні похвали результати.
31 січня 2024
Польські фразеологізми: Лоск
Статті
У кав’ярні за сусіднім столиком два розфуфирених або, якщо комусь так більше до вподоби, переодягнених ботоксних водоростеїди розмовляли про плани на зимовий відпочинок. Не потрібно було мати слух як у кажана, щоб почути, про що мова, адже обидві дами висловлювали свої думку чітко та голосно, анітрохи ніким не переймаючись.
17 січня 2024
Польські фразеологізми: Звернення до батьків
Статті
Відколи мої подруги стали молодими мамами, їхня поведінка почала набувати найрізноманітніших, досить дивних, форм, а теми, довкола яких точилися всі розмови, вводили мене в остовпіння.
09 січня 2024
Польські фразеологізми: Невдоволені
Статті
Трохи сьогодні подощило. Така собі моросячка, дещо холодна і, як годиться дощеві, мокра. Листя вже не так шарудить під ногами і втратило свій золотавий колір, почула я від своїх земляків, які поспішали на роботу ранковим трамваєм, зодягнені у вишуканий ширвжиток. Дійсно новий ранок розпочався похмурим небом, але чи це причина, щоб зі скислою міною робити перший крок у день?
19 грудня 2023
Польські фразеологізми: Ще раз про стереотипи
Статті
Прийшла до мене сусідка і знайома, два в одному. Ми живемо поряд досить давно, і з плином часу звичайне «добридень» перетворилося на сердечне спілкування. І ми обидві знаємо, що завжди можемо по-сусідськи розраховувати на склянку цукру чи солі.
12 грудня 2023
Польські фразеологізми: Такий день
Статті
Скільки пам’ятаю, завжди перший день листопада в мене асоціюється з чимось незвичайним. Із трохи задушливим повітрям. Із запахом диму від запалених білих воскових свічок у більших чи менших лампадках. Цей запах змішувався з вологістю, якою було насичене повітря, й ароматом опалого листя, що шелестіло під ногами.
03 листопада 2023