ABC польської культури: Наполеглива і талановита Каська Сохацька
Статті

Наполегливість, працьовитість, талант і дрібка везіння – саме ці фактори сприяли її популярності, появі великої кількості фанів і нагородженню двома «Фридериками» у 2022 р. за фонографічний дебют року та за альбом року у стилі інді-поп за диск «Тихі дні».

Катажина Сохацька народилася в Прадлах, невеликому селі на мальовничій Краківсько-Ченстоховській височині. Зростала в музикальній сім’ї: її мама керувала ансамблем пісні та танцю «Крочинська земля», в якому мала Кася виступала з трійкою своїх братів і сестер, батько грав на гітарі, трубі і співав. Хоч за освітою вона економістка, музика – це її світ від моменту, коли вона була ще маленькою дівчинкою.

Прем’єра її дебютної пісні «Вишня» відбулася 2019 р. у програмі Пьотра Стельмаха на Третьому каналі Польського радіо. Кліп до цієї композиції було записано на мальовничому залізничному маршруті від Валбжиха до Клодзко. У березні 2021 р. вийшла її перша студійна платівка «Тихі дні». Окрім Каськи, в альбомі можна почути Давіда Подсядло, Віто Бамбіно та Кортеза. Того ж року вийшов альбом під назвою «Ministory».

Проте все почалося давно, коли Каська Сохацька ще малою дівчинкою дивилася шоу «Ідол» і мріяла виступати на сцені. Потім був 2010 р., коли вона взяла участь у третьому сезоні «Польща має талант» і дійшла до фіналу. Не перемогла, але після цього шоу почала писати власні пісні. Потім у 2014 р. заспівала в сьомому сезоні «Must be the Music», де ввійшла до півфіналу. У 2017 р. записала композицію «Трохи тут пусто», яка стала саундтреком до серіалу «Завжди варто» на каналі Polsat у 2019 р. Її наступну пісню «Ще» у 2021 р. використав канал TVN як саундтрек до серіалу TVN «Професійна таємниця».

В інтерв’ю артистка говорить, що багато чим завдячує Кортезові, Віто Бамбіно, Александру Свєркоту, Агаті Трафальській і Магдалені Лясковській. Багато фанів люблять співачку і підкреслюють її безпосередність. Вона не грає ролі недоступної зірки, не приголомшує своїми костюмами чи шоу на сцені. Натомість дбає про цікаві тексти пісень, мелодії і вдалі спільні виконання з іншими артистами. Уникає заздрості, скандалів і пліток.

Пісні з альбому «Тихі дні» розповідають великою мірою про неї саму – про почуття, переживання, кризи, сумніви й питання до людей, себе і світу. «Ministory» – це п’ять нових пісень, інша версія твору «Не було тебе» з альбому «Тихі дні» та концертний варіант композиції «Покинути» з мініальбому «Вишня». Музичні критики пишуть, що це музика у стилі поп із домішкою фолку та альтернативної музики. Дехто додає до опису цієї творчості поняття авторської пісні.

Каська Сохацька слухає різноманітну музику. Найбільше її надихають дрім-попова група «Cigarettes After Sex», «Beirut», Шарон ван Еттен і Нік Кейв. Вона поглинає музику, яка була та досі залишається для неї дитячою мрією, перенесенням у віддалені місця та захистом від зла світу.

У її піснях є також багато слів про любов, велика порція жалів і побоювань, але в них ви знайдете і надію, і віру. Тут мінімум форми, максимум змісту й розмаїті емоції жінки-співачки. Катажина зізнається в інтерв’ю, що вона фаталістка, боїться катаклізмів, найбільше – цунамі.

Каська Сохацька довго та важко працювала задля свого теперішнього успіху. Нині вона шукає в житті золоту середину між роботою і відпочинком. Знає, що без важкої праці й наполегливості не вдасться досягнути висот. Водночас не можна віддаватися виключно шоу-бізнесу. Потрібно відпочивати, мати час на роздуми і просто на те, щоби бути. Катажина підкреслює, що не хоче бути селебріті – хоче писати і співати хороші пісні.

У лютому-червні Сохацька разом зі своєю групою мала концертне турне. Вона візьме участь у фестивалі «Літні звучання», в рамках якого відбудуться 110 концертів, а 22 артисти виступлять у 14 містах Польщі. Крім цього, співачка буде, зокрема, на «Bug Nature Festival», «Jarocin Festiwal», «Soundlake Festival». Також продовжує давати концерти в рамках туру «Тихі дні».

Каська Сохацька не зупиняється на тому, що написала. Весь час перебуває у творчому процесі. Створює нові пісні на старі тексти, нові тексти – до старих і свіжих мелодій. Живе весь час на валізах, без перерв у мандрівках. Попри те, що через постійні виступи переживає стрес, мало спить і цілком зайнята, все одно знаходить час на творчість. Можемо бути впевненими, що вона ще не раз зворушить нас своїми цікавими піснями і залишиться тим, ким зараз є: щасливою людиною, яка живе музикою й дарує своїм глядачам багато емоцій і почуттів.

Запрошуємо послухати пісні Касі Сохацької та відвідати один із її численних концертів. Її продюсує Jazzboy Records (jazzboy.pl), а ось профіль на фейсбуці, де можна знайти репортажі й фото з концертів: https://www.facebook.com/sochacka.kaska.

Вєслав Пісарський,
учитель польської мови, скерований до Ковеля організацією ORPEG

Схожі публікації
ABC польської культури: Рекс і решта банди
Статті
Нехай підніме руку той, хто в часи чарівного дитинства бачив мультиплікаційну розповідь, яка починалася зі слів: «Давним-давно в Країні дощовиків пропав славетний дослідник летючих жаб професор Бальтазар Губка. Із Кракова вирушила експедиція під керівництвом не менш відомого мандрівника – Вавельського дракона, якому в небезпечній подорожі товаришує кухар княжого двору Бартоліні Бартоломей. По їхніх слідах іде таємничий Дон Педро…»
25 березня 2024
ABC польської культури: Казімеж Вежинський – митець-авангардист, фронтовий поет
Статті
Постать Казімежа Вежинського – винятковий приклад того, що патріотизм нічого не обмежує, він не нав’язує однієї визначеної ролі чи мартирології. Чи можна бути одночасно і митцем-авангардистом, який порушує норми сучасної поезії, і фронтовим поетом, завжди готовим боротися за Польщу? Казімеж Вежинський був саме таким.
29 лютого 2024
ABC польської культури: Антуан Цєрпліковський – найвідоміший перукар світу
Статті
Великі покази моди відомих модельєрів, які влаштовують у ХХІ ст. на манер грандіозних вистав, уже нікого не дивують. Загальносвітові конкурси майстрів гребінця і ножиць теж стали винятковими мистецькими заходами. Шлях до такого сприйняття праці людей, які асоціюються зі звичайним ремеслом шиття чи стрижки, не був встелений трояндами.
07 лютого 2024
ABC польської культури: Корнель Макушинський – письменник з усмішкою на гербі
Статті
Корнель Макушинський народився у Стрию в 1884 р. Там же розпочав навчання в місцевій гімназії. Однак йому не судилося стати її випускником, адже після першого класу його виключили.
25 січня 2024
ABC польської культури: Sanah – співачка, приречена на неймовірний успіх
Статті
15 серпня 2023 р. вона влаштувала чудовий концерт на Сілезькому стадіоні в Хожуві, потім виступила на Національному стадіоні імені Казімежа Гурського у Варшаві, а далі захопила глядачів на стадіоні Polsat Plus Arena у Гданську. Всі стадіони, на яких вона виступала торік, були заповнені вщерть. Її пісні почули понад 170 тис. глядачів.
23 січня 2024
ABC польської культури: Домінік Полонський – незламний віолончеліст
Статті
Він був геніальним і видатним віолончелістом. Немилосердна доля звела його зі смертю в розпал кар’єри. Новоутворення в мозку. Низка складних операцій. Полонський був єдиним у світі музикантом, який грав на віолончелі лише правою рукою. В одному з інтерв’ю він рішуче заявив: «Я поборов рак мозку тільки завдяки віолончелі».
10 січня 2024
ABC польської культури: Вєслав Охман – найвидатніших серед видатних
Статті
Вєслав Охман народився незадовго до початку Другої світової війни, в 1937 р. Його батька арештували німці в 1944 р., і ніхто більше про нього нічого не дізнався. Син так ніколи й не побачив батька. Хлопця виховувала матір, яка прищепила синові любов до мистецтва.
03 січня 2024
ABC польської культури: Музика у Кракові
Статті
Європейська столиця культури – це місто нашого континенту, обране Європейським Союзом, яке впродовж одного року має можливість представляти різноманітні аспекти і сфери мистецького життя самого міста, регіону та держави. Щоб отримати це таке почесне і водночас відповідальне звання, міста-кандидати повинні виконати багато умов, передбачених нормами євросоюзного права.
01 грудня 2023
ABC польської культури: Густав Голоубек – чарівник польської театральної сцени
Статті
Він уміло зіграв кожну роль, яку поставило перед ним професійне життя: Анджея Кеніга з фільму «Закон і кулак», Густава-Конрада у «Дзядах», короля Владислава Ягайла та Кордіана. Був чудовим актором і людиною, завдяки кожній своїй ролі доносив універсальні істини про людину та світ.
20 листопада 2023