ABC польської культури: «Спокушення Святого Антонія»
Статті

Кожен турист і корінний житель Кракова має шанс відвідати низку музеїв, що пропонують багаті, цікаві й часто унікальні колекції. Звісно, граничну наївність продемонструвала би людина, яка захотіла б ці скарби оглянути за короткий час.

Лише похід у Національний музей у Сукенніцах (будівля на центральній краківській площі Ринок, на її верхньому поверсі розташована Галерея польського мистецтва ХІХ ст., – перекл.) вимагає стільки часу, потрібного для споглядання творів майстрів живопису та внутрішньої налаштованості, що, прийшовши в цей храм культури, людина може провести його перед однією або максимум кількома картинами.

На одній зі стін цього музею виставлено досить пристойних розмірів полотно авторства маловідомого митця Луціяна Вендриховського «Спокушення Святого Антонія». Варто зазначити, що присутність картини в такому місці, як Сукенніце, доводить, що вона не могла опинитися там випадково або через забаганку хранителя виставки. Це означає, що твір, безсумнівно, назавжди закарбується в пам’яті відвідувача.

«Спокушення Святого Антонія». Public domain

Тему, пов’язану зі спокушенням святого мужа, експлуатували вже з часів Середньовіччя. Досить згадати, що вона з’являється у творчості таких геніїв пензля, як Сальвадор Далі, який у символіці свого полотна зображує терзання душі, тіла та свідомості, висвітлені відповідно до фройдівської теорії людської психології, та неймовірного Ієроніма Босха, який перенаситив своє полотно символікою деталей. Обидві картини цих майстрів мають ту ж назву, що й робота Вендриховського.

Треба зазначити, що в згаданих роботах йдеться не про Святого Антонія Падуанського, а про Антонія Пустельника, коптійського монаха, який в усамітненні провів 20 років. Картина Луціяна Вендриховського просто сяє неймовірним містицизмом. Ось ми постаємо перед похмурою площиною полотна, яка переходить у чорноту, і в нас складається враження, що гра світлотіні виводить фігуру ченця назовні.

Аскетичне обличчя, ощадливе використання кольорів у зображенні оточення й невелика кількість символів, уміщених на полотні, залишають глядачеві багато вільного простору для власної інтерпретації та індивідуального емоційного сприйняття твору.

Пустельник занурений у глибоку медитацію, а з ледь помітного на другому плані диму з вогнища, що тліє, виринає спокуслива (звісно, за задумом – грішна) фігура жінки. Це пророчення терзань, спокус тіла та душі, на які наражатиметься самотній монах.

На полотні теж зображено хрест, що лежить, та оперта на людський череп відкрита книжка. Ці символи виражають наповнений зреченнями, аскетичний життєвий шлях, яким вирішив простувати коптійський анахорет. Картина виняткова – така, повз яку неможливо пройти повз.

Художник народився в 1854 р. у Мацейовіцах. Любов до рисунку й живопису проявляв уже з малечку. Здобув освіту в краківській Школі образотворчих мистецтв. Свій талант шліфував і розвивав під керівництвом Ізидора Яблонського та Фелікса Шиналевського.

«Знахар». Public domain

Після завершення навчання у Кракові на шість років виїхав до мекки всіх тодішніх художників, тобто до Академії образотворчих мистецтв у Мюнхені. Після повернення навчався в самого Яна Матейка. Вже як повністю сформований художник займався переважно релігійним, алегоричним та жанровим малярством. Луціян Вендриховський помер 31 березня 1934 р. у Кракові у віці 80 років.

Габріеля Возняк-Ковалік,
учителька, скерована до Луцька та Ковеля організацією ORPEG

Схожі публікації
ABC польської культури: Рекс і решта банди
Статті
Нехай підніме руку той, хто в часи чарівного дитинства бачив мультиплікаційну розповідь, яка починалася зі слів: «Давним-давно в Країні дощовиків пропав славетний дослідник летючих жаб професор Бальтазар Губка. Із Кракова вирушила експедиція під керівництвом не менш відомого мандрівника – Вавельського дракона, якому в небезпечній подорожі товаришує кухар княжого двору Бартоліні Бартоломей. По їхніх слідах іде таємничий Дон Педро…»
25 березня 2024
ABC польської культури: Казімеж Вежинський – митець-авангардист, фронтовий поет
Статті
Постать Казімежа Вежинського – винятковий приклад того, що патріотизм нічого не обмежує, він не нав’язує однієї визначеної ролі чи мартирології. Чи можна бути одночасно і митцем-авангардистом, який порушує норми сучасної поезії, і фронтовим поетом, завжди готовим боротися за Польщу? Казімеж Вежинський був саме таким.
29 лютого 2024
ABC польської культури: Антуан Цєрпліковський – найвідоміший перукар світу
Статті
Великі покази моди відомих модельєрів, які влаштовують у ХХІ ст. на манер грандіозних вистав, уже нікого не дивують. Загальносвітові конкурси майстрів гребінця і ножиць теж стали винятковими мистецькими заходами. Шлях до такого сприйняття праці людей, які асоціюються зі звичайним ремеслом шиття чи стрижки, не був встелений трояндами.
07 лютого 2024
ABC польської культури: Корнель Макушинський – письменник з усмішкою на гербі
Статті
Корнель Макушинський народився у Стрию в 1884 р. Там же розпочав навчання в місцевій гімназії. Однак йому не судилося стати її випускником, адже після першого класу його виключили.
25 січня 2024
ABC польської культури: Sanah – співачка, приречена на неймовірний успіх
Статті
15 серпня 2023 р. вона влаштувала чудовий концерт на Сілезькому стадіоні в Хожуві, потім виступила на Національному стадіоні імені Казімежа Гурського у Варшаві, а далі захопила глядачів на стадіоні Polsat Plus Arena у Гданську. Всі стадіони, на яких вона виступала торік, були заповнені вщерть. Її пісні почули понад 170 тис. глядачів.
23 січня 2024
ABC польської культури: Домінік Полонський – незламний віолончеліст
Статті
Він був геніальним і видатним віолончелістом. Немилосердна доля звела його зі смертю в розпал кар’єри. Новоутворення в мозку. Низка складних операцій. Полонський був єдиним у світі музикантом, який грав на віолончелі лише правою рукою. В одному з інтерв’ю він рішуче заявив: «Я поборов рак мозку тільки завдяки віолончелі».
10 січня 2024
ABC польської культури: Вєслав Охман – найвидатніших серед видатних
Статті
Вєслав Охман народився незадовго до початку Другої світової війни, в 1937 р. Його батька арештували німці в 1944 р., і ніхто більше про нього нічого не дізнався. Син так ніколи й не побачив батька. Хлопця виховувала матір, яка прищепила синові любов до мистецтва.
03 січня 2024
ABC польської культури: Музика у Кракові
Статті
Європейська столиця культури – це місто нашого континенту, обране Європейським Союзом, яке впродовж одного року має можливість представляти різноманітні аспекти і сфери мистецького життя самого міста, регіону та держави. Щоб отримати це таке почесне і водночас відповідальне звання, міста-кандидати повинні виконати багато умов, передбачених нормами євросоюзного права.
01 грудня 2023
ABC польської культури: Густав Голоубек – чарівник польської театральної сцени
Статті
Він уміло зіграв кожну роль, яку поставило перед ним професійне життя: Анджея Кеніга з фільму «Закон і кулак», Густава-Конрада у «Дзядах», короля Владислава Ягайла та Кордіана. Був чудовим актором і людиною, завдяки кожній своїй ролі доносив універсальні істини про людину та світ.
20 листопада 2023